Benenden School Eco-classroom

  • Blue Forest – School Project

    Location: Kent

    Form of Contract: Individual terms

    Set within the grounds of Benenden School in Kent, this ground-breaking eco-classroom provides an innovative teaching space surrounded by mature parkland and woodland.

    The Benenden School Eco-classroom is a unique environmental education facility. Its striking, organic design draws attention to the lovely natural surroundings. Constructed almost entirely from sustainably harvested timber and incorporating a Sedum (green) roof the structure blends in perfectly with the woodland.

    The building is totally independent of any mains power or utility supply. It is serviced entirely by solar energy, a revolutionary rainwater harvesting system and composting toilets. The structure is the first building in the UK which processes harvested rainwater from a sedum roof into hot and cold drinking water using only solar power.

    “The Blue Forest team has gone the extra mile in many aspects of the build and we are delighted that they were able to achieve a green technology ‘first’. Thanks to the system they have installed we are now able to harvest rainwater from the roof and convert it to drinking water using only the power provided by the solar panel system.”

    Anthony Cawley, Estate Bursar, Benenden School

    “The eco-classroom not only provides a fantastic learning area for our pupils but it also goes one step further in our drive to become a more sustainable school.”

    Anthony Cawley, Estate Bursar, Benenden School

Awards

    Related Projects

  • The Lookout Treehouse comprises a playful treehouse structure linked via a rope bridge to a separate play deck. This exciting play area has everything a child could possibly wish for, encouraging them to spend hours lost in their imagination.

  • Every child dreams of a magical hideaway like The Enchanted Hideouts. Made up of two fairy-tale inspired treehouses linked by an adventure trail below and a rope bridge above, this is the epitome of childhood play areas.

  • Blue Forest was commissioned to build a unique treehouse and children’s play area in Surrey. Like the famous tale it pays homage to, the Sleepy Hollow Tree House has a clear gothic influence both in build and functionality.