The spacious Lakeside Treehouse, built and designed by Blue Forest, is a peaceful sanctuary. The Lakeside Treehouse, built and designed by Blue Forest, has a large veranda. The Lakeside Treehouse, built and designed by Blue Forest, has a rope bridge leading to a sunbathing deck.

Lakeside Tree House

  • Tree House – Hideaway & Retreat

    Location: Italy

    Form of Contract: Individual Terms

    This lovely lakeside hideaway is set in what must be one of the most perfect locations for a lofty and luxurious treehouse retreat: a private island on a lake in Como, Italy.

    We were commissioned by the client to deliver a spacious structure capable of marrying the beautiful, verdant landscape with high quality stylish design. Through the use of sustainable building materials that complemented the natural surroundings, we were able to construct a tree house that sits harmoniously amongst the trees.

    The finished tree house is the ideal venue for barbecue parties, entertaining guests for cocktails or for just getting away from it all with some reading and relaxation.

    Rustic design that blends with the environment

    We take great pleasure in taking our client’s concepts and dreams and turning those into a reality. For this particular project, we understood that the private island location represented a sanctuary away from the hustle and bustle. This made reinforcing its organic character paramount to design and build of the treehouse.

    The exterior is finished in a rustic softwood tongue and groove cladding while the roof is finished with lighter shades of cedar shingles. This combination of wood types allows the tree house to blend in with the surrounding trees as if to suggest that it has grown naturally within the woodland environment.

    In our efforts to preserve the natural scenery, no fixings have been driven into the living wood so that the trees can thrive and grow normally.

    We implemented many windows around the treehouse that make the most of the sunlight and dappled shade. There’s also a sunbathing deck for the more hands-on sun worshippers.

    A journey into the treehouse

    The entrance to the tree house is an adventurous journey in itself. The ascent begins with a twisty staircase with pleasantly thick twine handrails, echoing the long, winding branches in the backdrop.

    At the top of the staircase is a decked viewpoint built around one of the beautiful trees that have been integrated into the tree house. This leads, through a short bridge, to the extensive veranda built at the front of the treehouse.

    Related Projects

  • The Nook is an excellent marriage of fun features for kids and sophisticated elements for grown ups who love a bit of al fresco dining or star gazing.

  • Built round a 300-year-old oak the 15ft long, oval-shaped, treetop dining tree house is reached by a  wide spiral staircase that sweeps round the girth of the tree.

  • Constructed from substantial softwood timber treads a sweeping spiral staircase acts as the main access to the Bay Window Tree House and Deck.